ارزیابی ملک و دارایی

تور
استان هرمزگانایرانگردیقشم

آشنایی با جزیره هنگام

جزیره هنگام یکی از بکرترین و زیباترین مقاصد گردشگری در نزدیکی قشم است. این جزیره کوچک اما دیدنی همه ساله مقصد بسیاری از گردشگران کنجکاو و ماجراجو است. سواحل شنی زیبا و دیدنی، حیات وحش پر از شگفتی و جاذبه‌های طبیعی این جزیره هستند که بیش از هر چیزی نظر گردشگران را جلب می‌کنند. برای دسترسی به این جزیره باید از قایق استفاده کنید و پس از طی کردن مسیری در آب‌های خلیج فارس، از جزیره بازدید کنید. برای آشنایی با این جزیره و امکانات آن با ما در مجله دوباره سفر همراه باشید.

معرفی جزیره هنگام

جزیره هنگام جزیره‌ای زیبا و گردشگر پذیر در دل خلیج فارس است و ۷۵۰ نفر جمعیت دارد. این جزیره کوچک با وسعت ۳۳/۶ کیلومتری خود در جنوب شرقی قشم قرار دارد. ساختار هنگام شبیه به یک مخروط ناقص به نظر می‌رسد‌. این جزیره اگرچه وسعت کمی دارد؛ اما میزبانی عالی برای تفریحات شما به شمار می‌آید. در این جزیره خبری از تکنولوژی، دکل‌های مخابراتی و تلفن و … نیست.

معرفی جزیره هنگام

مردم این جزیره به سنتی‌ترین شکل ممکن زندگی می‌کنند و تفریحاتی بی نظیر و اصیل دارند. این جزیره سه روستای هنگام کهنه، هنگام نو و غیل را در خود جای داده است. کوهی با ارتفاع ۱۰۶ متر بلندترین نقطه این جزیره است. در جزیره هنگام هیچ‌ گونه خودرویی تردد ندارد و آرامش مهمان قلب ساکنین این جزیره است. برای این که لحظاتی به یاد ماندنی را برای خود خلق کنید و سفر خوبی داشته باشید، باید بخش‌های مختلف هنگام را به خوبی بشناسید.

جزیره هنگام کجاست؟

جزیره هنگام جزیره‌ای جمع و جور در ۵۳ کیلومتری جزیره قشم است و در آب‌های نیلگون خلیج فارس استقرار دارد. این جزیره از بندر عباس ۷۹ کیلومتر فاصله دارد. اگر بخواهید به این جزیره بروید، باید قایق‌های تندرو یا لنج‌ها را انتخاب کنید. از بندر عباس حدود ۱/۵ ساعت و از قشم حدود ۱ ساعت زمان صرف می‌شود تا گردشگران به جزیره برسند. در این جزیره تنها وسیله نقلیه شما، پای شما است. پس خود را آماده یک پیاده روی طولانی و ماجراجویانه کنید؛ سپس با قایق‌های کنار بندر عباس به هنگام بروید.

تاریخچه جزیره هنگام

جزیره هنگام به دلیل موقعیت جغرافیایی خود از اهمیت راهبردی و نظامی قابل توجهی برخوردار است. در درجه اول این جزیره در آب خلیج فارس قرار دارد و در درجه دوم نزدیک به تنگه هرمز است. به همین دلیل از دیرباز تا کنون کشورهای استعمارگر و بیگانه نگاه خاصی به این جزیره داشته‌اند. در دوران حکومت صفویان، پرتغالی‌ها صاحب جزیره هنگام بودند و در دوران حکومت قاجار انگلیسی‌ها به استعمار این جزیره پرداختند. دولت انگلستان به ظاهر ایران را حاکم جزیره استراتژیک هنگام می‌دانست اما در واقع از منافع آن استفاده می‌کرد. در دوران قاجاریه نظامیان تنگلیسی در هنگام حضور داشتند و آن را اداره می‌کردند.

تاریخچه جزیره هنگام

با شروع سلطنت رضا شاه پهلوی فرآیند پس گرفتن جزیره هنگام آغاز شد. در سال ۱۳۰۷ کشتی‌هایی به سمت هنگام حرکت کردند که در نتیجه باعث حاکمیت ایران بر این جزیره شدند. انگلیسی‌ها نیز ناچارا جزیره را ترک کردند. از آن پس تا به امروز جزیره هنگام یک جزیره عالی برای گردشگری، استقرار پایگاه نظامی و امور دیگر به شمار می‌آید.

وجه تسمیه نام هنگام

در گذشته به جزیره هنگام نام‌هایی همچون هنجام یا هنیام تعلق گرفته بود. هنگام در زبان فارسی باستان به معنای وقت، زمان و گاه است. امروزه این جزیره بی نظیر با نام هنگام شناخته می‌شود.

امکانات رفاهی و تفریحی جزیره هنگام

با وجود استقبال بالای گردشگران از جزیره بکر هنگام طبیعی است که امکانات رفاهی و تفریحی آن زیاد باشند؛ اما متاسفانه چنین نیست. کماکان امکانات رفاهی قابل توجهی در این جزیره دیده نمی‌شود. رستوران و هتل یا امکاناتی همچون سرویس بهداشتی مناسب در هنگام وجود ندارد.

 گردشگرانی که قصد دارند به دور از هیاهوی شهری در محیطی دنج و آرام و به سبک زندگی بومی اقامت کنند، این جزیره را انتخاب می‌کنند. بر خلاف امکانات رفاهی، این جزیره از جاذبه‌های طبیعی و تاریخی ارزشمندی برخوردار است. همین جاذبه‌ها زمینه را برای استقبال فراوان گردشگران ایجاد کرده‌اند.

سواحل معروف هنگام

جزیره هنگام دارای سواحلی خاص با ویژگی‌های منحصر به فرد است. از جمله مهم‌ترین سواحل گردشگری در این جزیره می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

ساحل هنگام

ساحل هنگام یکی از سواحل بی نظیر این جزیره است. این ساحل در مواقعی از سال آبی به رنگ آبی درخشان دارد. وجود فیتوپلانکتون‌های دریایی دلیل اصلی ایجاد آب آبی درخشان در این ساحل هستند. اولین ساحل دیدنی که تماشای زیبایی‌های آن تا ساعت‌ها شما را و مشغول خواهد کرد، ساحل هنگام در این جزیره است.

سواحل معروف هنگام

ساحل نقره‌ای هنگام

از ساحل هنگام که ‌گذر کنیم، به ساحلی جالب می‌رسیم که چشم از تماشای زیبایی‌های آن سیر نمی‌شود. کانی‌های نقره‌ای رنگ در میان شن‌های انبوه این ساحل وجود دارند و تلاألوء نقره‌ای فام به نمای این ساحل هدیه کرده‌اند. در ساحل نقره‌ای جزیره هنگام شن‌های براق در کنار مرجان‌های دریایی جلوه‌گر هستند و محیطی دنج و فوق العاده برای استراحت و عکاسی ایجاد می‌کنند. در چند سال اخیر گردشگران آسیب‌های زیادی به این ساحل وارد کرده‌اند. به همین دلیل ورود به ساحل نقره فام جزیره ممنوع است. تنها با قایق می‌توانید از کنار این ساحل عبور کنید.

ساحل کله خماسی

ساحل کله خماسی یکی دیگر از سواحل جزیره هنگام است. این ساحل به دلیل موقعیت جغرافیایی مناسب خود و همچنین صخره‌های زیبایی که دارد، محلی مورد توجه برای گردشگران ماجراجو است. وقتی شما از بالای صخره‌های ساحل کله خماسی به آب‌های نیلگون خلیج فارس شیرجه می‌زنید، می‌توانید رقص عروس دریایی را در آب ببینید. در طول مسیر شنا مدتی با خیار ماهی‌ها شما خواهید کرد و این می‌تواند برایتان لذت بخش باشد.

ساحل خنیزی

شرق جزیره هنگام به ساحل خنیزی اختصاص یافته است. این ساحل زیبا و بکر پر از موجودات دریایی است که دیدن هر یک برای گردشگران جذاب است. برای شنا در آب این ساحل باید از عینک شنا استفاده کنید تا زیبایی‌های زیر آب را به خوبی ببینید. در این ساحل شما می‌توانید شاتل سواری، بنانا سواری و سایر تفریحات آبی را امتحان کنید.

آثار تاریخی در هنگام

تنها جاذبه‌های طبیعی و گردشگری جزیره هنگام نیستند که آن را به یک جزیره بی‌نظیر تبدیل کرده‌اند؛ در این جزیره آثار تاریخی و باستانی زیادی از حضور پرتغالی‌ها و انگلیسی‌ها به چشم می‌خورد. بقایای کشتی پرتغالی‌ها و تاسیسات بندری در ساحل از جمله ردپای بیگانگان در هنگام است:

کشتی پرتغالی‌ها در هنگام

همان طور که اشاره کردیم، در دوران صفویه پرتغالی‌ها جزیره هنگام را به اشغال خود درآورده بودند. کشتی پرتغالی‌ها که هم اکنون به اکو سیستمی طبیعی برای ماهی‌های خلیج فارس تبدیل شده است، یادگاری از حضور بیگانگان پرتغالی در این جزیره است. این کشتی در گذشته به دلایل متعدد به گل نشسته و هم اکنون بقایای آن دچار فرسایش شده‌اند. شما می‌توانید جلوه این کشتی را با وجود قدیمی بودن و فرسوده بودن از دور تماشا کنید.

کشتی پرتغالی‌ها در هنگام

تاسیسات بندری انگلیسی‌ها

علاوه بر پرتغالی‌ها، انگلیسی‌ها نیز مدتی بر جزیره هنگام تسلط داشتند. زمان اقامت آن‌ها زمان احداث تاسیسات بندی در هنگام بوده است. در سال ۱۹۰۴ میلادی انگلیسی‌ها خط تلگرافی را ساختند که ارتباط آن‌ها از جاسک با هنگام را برقرار می‌کرد. از مهم‌ترین دلایلی که باعث شد انگلیسی‌ها در هنگام تاسیسات بندری ایجاد کنند، می‌توانیم به وجود چاه‌های آب شیرین، قابلیت پهلو گیری کشتی‌ها به بهترین شکل ممکن و موقعیت استراتژیک منطقه اشاره کنیم. در حال حاضر تاسیسات بندری انگلیسی‌ها به عنوان یکی از میراث تاریخی در لیست مکان‌های دیدنی جزیره پر ماجرای هنگام قرار دارد.

جاذبه‌های طبیعی هنگام

در کنار جاذبه‌های تاریخی جاذبه‌های طبیعی جزیره استراتژیک هنگام نیز زبانزد هستند. مهم‌ترین آن‌ها در موارد زیر معرفی شده‌اند:

نخلستان جزیره هنگام

جنوب کشور مملوء از نخلستان‌هایی است که برخی زمینه را برای عکاسی حرفه‌ای فراهم کرده‌اند. در جزیره زیبای هنگام نخلستان‌هایی پربار وجود دارند که نه تنها برای عکاسی مناسب هستند بلکه منبع درآمد ساکنین این جزیره به حساب می‌آیند. اگر در فصل خرما به این جزیره سفر کنید، مردمانی را خواهید دید که به شکلی حرفه‌ای از نخل‌های تنومند حرکت بالا می‌روند و میوه می‌چینند. در زیر سایه این درختان استوار می‌توانید چند ساعتی را قدم بزید و استراحت کنید.

آکواریوم طبیعی جزیره قشم

آکواریوم طبیعی جزیره هنگام محلی برای بازدید از آبزیان نیست که در این جزیره زندگی می‌کنند. انواع ماهی‌ها، مرجان‌ها و حیوانات دریایی در آب شفاف این آکواریوم قابل تماشا هستند. در واقع آکواریوم طبیعی این جزیره بخشی از آب‌های نیلگون خلیج فارس است. برای بازدید از این آکواریوم و حیوانات دریایی جالب آن باید از قایق استقاده کنید.

آکواریوم طبیعی جزیره قشم

از جمله حیوانات آبزی که در این آکواریوم زندگی می‌کنند می‌توانیم به ستاره دریایی، عروس دریایی، خرچنگ، مرجان‌های زیبا و رنگارنگ، ماهی‌های خوش خط و خال و لاک پشت اشاره کنیم.

پارک کروکودیل (نوپک)

پارک نوپک یا پارک‌ کروکودیل جزیره هنگام محلی برای بازدید از حیواناتی دوست داشتنی است که علی رغم تصور افراد، خطری برای انسان ندارند. در این محیط کروکودیل‌ها و تمساح‌های خطرناک زندگی می‌کنند که حتی تماشای آن‌ها از دور نیز می‌تواند وحشتناک باشد. اما برای افراد کنجکاو و دوستدار تمساح و کروکودیل، بازدید از پارک نوپک یک تفریح سالم و البته هیجان انگیز است.

سنگ مادر و دختر

سنگ مادر و دختر از دیگر جاذبه‌های طبیعی هنگام است و داستان‌هایی افسانه‌ای را در دل خود قرار داد است. به عقیده مردم محلی این جزیره در گذشته‌های دور مادر و دختری آرزو کردند که از گزند در امان باشند و خداوند آن‌‌ها را سنگ کرد. داستان‌های جذاب و شنیدنی این چنینی برای سنگ مادر و دختر زیاد است. زمانی که شما از این مکان دیدن کنید، با داستان‌های جذاب آن نیز آشنا خواهید شد.

بازار جزیره هنگام

هر کدام از شهرهای جنوبی دارای بازاری محلی هستند و در آن سوغات شهر یا جزیره به نمایش گذاشته می‌شوند. جزیره هنگام هم از این قاعده کلی جدا نیست. بازاری محلی در این جزیره وجود دارد که از مصالح بومی ساخته شده است و قدم به قدم آن جلوه‌ای از سنت‌های دیرینه مردمان این جزیره است. فروشندگان این بازار لباس‌های محلی رنگارنگی می‌پوشند و دست سازه‌های زیبا و جالب خود را به فروش می‌رساند. این بازار می‌تواند تجربه خریدی متفاوت و عالی را به شما بدهد. این مکان همچنین مکانی ایده‌ آل برای خرید سوغاتی و یادگاری برای نزدیکان و دلبندانتان است.

پارک کروکودیل (نوپک)

خاک قرمز خوراکی

جزیره زیبای هنگام همانند جزیره هرمز دارای کوه‌های سرخ رنگی است که از خاک انبوه سرخ تشکیل شده‌اند. این خاک علاوه بر این که خاکی مناسب برای تهیه سنگ‌های تزیینی است، خاک خوراکی هم به حساب می‌آید و این ویژگی خاک است که آن را برای گردشگران جذاب کرده است. بومیان جزیره هنگام از خاک قرمز خوراکی برای تهیه سس و پخت نان محلی استفاده می‌کنند.

حیات وحش هنگام

از دیگر دیدنی‌های جالب جزیره هنگام می‌توانیم به حیات وحش متنوع آن اشاره کنیم. در این جزیره برخی از گونه‌های جانوری بسیار کمیاب زندگی می‌کنند. اگر دوستدار حیوانات هستید، بازدید از حیات وحش کم نظیر این جزیره برایتان خالی از لطف نخواهد بود. مهم‌ترین گونه‌های جانوری در این جزیره عبارتند از:

  • خاردم مصری
  • لاک‌ پشت پوزه عقابی
  • جبیر
  • گیلان شاه بزرگ
  • پرستو دریایی
  • اگرت خاکستری
  • تلیله نوک پهن
  • صدف خور
  • خرچنگ خور

روستاهای جزیره هنگام

در این جزیره رویایی سه روستای به هم متصل وجود دارند. این سه روستا در کنار یکدیگر واقع شده‌اند و راه اصلی اتصال آن‌ها به یکدیگر، راه سوشه است. اگر دوست دارید در سفر به هنگام از روستاهای آن نیز دیدن کنید باید این روستاها را بشناسید:

روستای هنگام نو

هنگام نو یا جدید (ماشی) روستایی مناسب برای پهلو گرفتن قایق‌ها و کشتی‌های مسافر به این جزیره به شمار می‌آید. این روستا با شن پوشیده شده است و امکانات متعددی دارد. دفتر پست، مدرسه، کارخانه آب شیرین کن، پاسگاه انتظامی و اسکله از جمله مهم‌ترین امکانات این روستا هستند. گفته می‌شود روستای هنگام نو روستای تازه‌ای در هنگام است که سکنه آن از مردمان اصیل هنگام هستند. جمعیت این روستا هم اکنون نسبت به دو روستای دیگر بیشتر است.

روستاهای جزیره هنگام

روستای غیل

در فاصله روستای هنگام نو و هنگام قدیم روستایی به نام غیل وجود دارد. این روستا در یک گودی است و از موقعیتی استراتژیک هم برخوردار شده است. مردم این روستا دارای مذهب سنی و شیعه هستند. برخی به زبان فارسی و برخی دیگر به زبان عربی صحبت می‌کنند. با استفاده از چاه آب شیرین و آب باران آب مورد نیاز برای مردمان این روستا تامین می‌شود. روستای غیل دارای ۲۰۰ نفر جمعیت است و اهالی آن عموماً به صید ماهی و زراعت مشغول هستند. محصول مهمی که در این روستا پرورش می‌یابد، غلات است.

روستای قدیم

روستای قدیم هنگام روستای تاریخی در جزیره هنگام است و هم اکنون جمعیت کمتری نسبت به دو روستای دیگر دارد. این روستا در فاصله ۴ کیلومتری از روستای غیل و روستای جدید هنگام واقع شده است. حرفه اصلی مردمان این روستا ماهیگیری به ویژه صید کوسه است. اکثر خانه‌هایی که در روستای قدیم هنگام وجود دارند، خالی از سکنه هستند. اما چنین نیست که این روستا ساکنی نداشته باشد. بومیان مقید و متعصب این روستا هنوز هم با اجداد و خانواده خود در هنگام قدیم زندگی می‌کنند.

سوغات بی نظیر جزیره هنگام

یکی از لذت بخش‌ترین بخش‌های سفر، خرید سوغات و یادگاری برای عزیزان است. در سفر به جزیره هنگام نیز شما می‌توانید از سوغات این جزیره استفاده کنید. انواع زیور آلات، دست سازه‌های زیبای دریایی، ادویه جات، روغن محلی و موجودات تاکسیدرمی دریایی از جمله سوغات وسوسه انگیز این جزیره به شمار می‌آیند. اگر می‌خواهید خاطره‌ای خوش داشته باشید، بد نیست از بازارچه سوغات این جزیره دیدن کنید. ادویه‌ جات و روغن محلی به‌ ویژه روغن کوسه را در بازار هنگام به‌ هیچ ‌وجه از دست ندهید.

تفریحات پرطرفدار هنگام

در کنار آب‌های نیلگون خلیج فارس تفریحات زیادی وجود دارند که می‌توانند شما را مشغول کنند. بازدید از دلفین‌های بازیگوش، بازار گردی، خرید صنایع دستی، عکاسی و تفریحات آبی از جمله تفریحات بی‌نظیر این جزیره به شمار می‌آیند. در کنار تفریحات آبی شما می‌توانید به صورت رایگان در این جزیره بکر شنا کنید و از آکواریوم طبیعی یا جانوران دریایی آن دیدن نمایید. همچنین می‌توانید در نخلستان‌های این جزیره قدم بزنید و تفریح کنید.

تفریحات پرطرفدار هنگام

یکی از هنرهای بومی در این جزیره ریختن نقاشی حنا روی پوست است؛ هنر جاودانه مردمان سنتی این مرز و بوم که بدون هیچ نقشه‌ای پوست شما را جذاب‌تر می‌کند. غواصی، تماشای پرندگان، شاتل و ماهیگیری از دیگر تفریحات پرطرفدار این جزیره به شمار می‌آیند.

بهترین زمان سفر به جزیره گردشگر پذیر هنگام

شاید بپرسید بهترین زمان سفر به هنگام چه زمانی است؟ عید نوروز که اکثر افراد در تعطیلات هستند، گردشگران این جزیره به میزان اوج می‌رسند. فصل بهار فصل داغ گردشگری در این جزیره است. مسافران می‌توانند از فروردین ماه تا اواخر اردیبهشت ماه که هنوز هوا خنک است از این جزیره زیبا دیدن کنند که رو به گرما برود و فصل تابستان از راه برسد. میزان گردشگران این منطقه کمتر خواهند شد. در فصول پاییز و زمستان نیز به دلیل آب و هوای معتدل و دلچسب جزیره هنگام میزان گردشگران افزایش پیدا می‌کند. شما می‌توانید در هر فصلی که فرصت آن را دارید، این جزیره زیبا و تماشایی را در لیست مکان‌های گردشگری خود قرا دهید.

بهترین زمان سفر به جزیره گردشگر پذیر هنگام

کلام پایانی

در این مطلب در مورد جزیره هنگام صحبت کردیم. هنگام حزیره‌ای کوچک با ۳۳/۶ کیلومتر مساحت است. این جزیره در نزدیکی قشم واقع شده و جزو جزایر زیبا و دیدنی است در این جزیره جاذبه‌های تاریخی طبیعی و حیوانات زیادی زندگی می‌کنند که آن را به جزیره‌ای تماشایی تبدیل کرده‌اند.‌ سه روستا نیز در این جزیره وجود دارند که هر یک سکنه‌های خاص خود را دارند. این جزیره مملوء از سوغات دستی است که با ابزارها و وسایل دریایی تهیه می‌شود. اگر قصد بازدید از هنگام را دارید باید فصولی مثل بهار، زمستان و فصل پاییز به هوا خنک است و انتخاب کنید.

نوشته های مشابه

1 دیدگاه

  1. سلام . جزیره مظلوم. خاک تو بر چشمانم و آسمان تو تاجیست بر سر من و دریای تو تعمید گاه من . قبار قدمهای خسته تمام اهالی تو سورمه چشمان من است و دست خسته آنها پناه قلب من . خداوند توفیقی دهد که بتوانم سجده بر آب و خاکت کنم و دست همه مظلومان بی صدایم را ببوسم .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا