تور
استان قزوینایرانگردیمعلم کلایه

قلعه الموت کجاست؟

امروزه افراد زیادی هستند که علاقه زیادی به بازدید از مکان‌های تاریخی و باستانی دارند‌‌. اگر شما هم از آن دسته افراد هستید، به شما پیشنهاد می‌کنیم که برای یک‌بار هم که شده از قلعه الموت بازدید کنید. این قلعه یکی از بهترین مکان‌های تاریخی و واقعی ایران به شمار می‌آید. سالانه علاوه بر گردشگران داخلی، گردشگران خارجی نیز از این قلعه زیبا و دیدنی بازدید می‌کنند.در ادامه همراه با مجله گردشگری دوباره سفر باشید.

معرفی قلعه الموت

قلعه الموت بر روی یک صخره سنگی واقع شده است. بدون شک بالا رفتن از روی یک صخره سنگی برای افراد می‌تواند کار دشواری باشد؛ به همین منظور پله‌های سنگی برای رفتن به قلعه ساخته شده است. در قسمت ورودی قلعه یک تابلو نصب شده است که حسن صباح را معرفی کرده و او را خداوند الموت خوانده است. امروزه سقف قلعه را با موادی از جنس برزنت پوشش داده‌اند که این کار سبب حفظ این اثر در برابر عوامل تخریبی می‌شود.

قلعه الموت

 شما می‌توانید به درون قلعه رفته و از جزئیات آن بازدید کنید. البته توجه داشته باشید ورود به بعضی از نقاط قلعه ممنوع شده و امکان پذیر نیست. موقعیت قلعه الموت بسیار زیبا و عالی است و به همین علت شما می‌توانید عکس‌های زیبایی را در آنجا بندازید‌. با رفتن به این قلعه تاریخی به راحتی می‌توانید از جاذبه‌های دیگر از جمله رودخانه اندج، دشت وسیع گازرخان و دره الموت دیدن کنید.‌   ‌

تاریخچه قلعه الموت

 ساخت این قلعه به قرن پنجم هجری قمری برمی‌گردد. حسن صباح (مؤسس دولت اسماعیلیون) و یاران او، این قلعه را به منظور پناهگاهی مستحکم برای خود احداث کردند. حسن صباح با سلجوقیان دشمنی بسیار زیادی داشت و به همین علت فعالیت‌های نظامی بسیار زیادی را بر علیه آنها انجام داد. این فعالیت‌های نظامی پیاپی او سبب شد تا نام او در جهان بسیار مشهور شود. با گذشت زمان به دلیل وقوع عواملی، این قلعه منجمد شد‌ه، ولی ظاهر زنده و دیدنی خود را همچنان حفظ کرده است.‌ ‌

تاریخچه قلعه الموت

قلعه الموت محل سکونت حسن صباح و یارانش بوده است که باستان‌شناسان مدارک و شواهدی پیدا کردند که نشان می‌داد از این قلعه در زمان صفویه به عنوان زندان استفاده می‌شده است. اما بعدها مشخص شد که تغییر شکل معماری قلعه به دلیل تخریب آن به دست سلجوقیان اتفاق افتاده است. سپس آن‌ها آجرهای این قلعه را برای ساخت و ساز عمارت‌های خود استفاده کرده‌اند. همین امر باعث شد تا تحقیقات بیشتری انجام شود که در نهایت مشخص شد این قلعه در گذشته مکان زندگی افرادی که درجه اجتماعی بالایی داشتند بوده است. مساحت قلعه الموت حدود ۲۰ هزار مربع بوده و ایران این اثر تاریخی را در سال ۱۳۸۱ در فهرست آثار ملی تاریخی کشور قرار داد.‌ ‌

معماری قلعه الموت

قلعه الموت دارای دو بخش شرقی و غربی بوده که برای ساخت آن از سنگ، آجر، ملات گچ، کاشی، تنپوشه‌های سفالی و کلاف‌های چوبی استفاده شده است. به بخش شرقی جورقل و به بخش غربی پیلاقلا گفته می‌شود. اگر از مسافت دور این قلعه را تماشا کنید، خواهید دید که قلعه مانند شتری خوابیده است. اتاق‌هایی که در آن‌ها افراد نگهبان مستقر می‌شدند، در داخل صخره‌های قلعه ساخته شده‌اند. دور تا دور قلعه را خندق پوشانده است که برخی از آن‌ها به دلیل فرونشست زمین و برخی دیگر به واسطه انسان‌ها حفر شده‌اند.

وجود خندق در اطراف قلعه باعث می‌شد تا کسی نتواند وارد آن شود. یکی از چیزهایی که بدون شک با دیدن آن حیرت‌زده خواهید شد، اتاقی است که در آن یک چاله آب قرار دارد‌. آب این چاله هیچگاه تمام نمی‌شود حتی اگر از آن بهره‌برداری صورت بگیرد. زیرا این چاله به یکی از حوض‌های پر آب الموت متصل است. این قلعه در ابتدا به گونه‌ای ساخته شده بود که چهار برج داشت. اما در طی گذشت زمان، برجی که در ناحیه غربی قلعه واقع شده بود، از بین رفت.

معماری قلعه الموت

 پله‌های سنگی که از سطح زمین تا قلعه ساخته شده‌اند، به دوران قاجار برمی‌گردد‌. پیش از اینکه این پله‌ها ساخته شوند، یاران حسن صباح از قاطر برای رفت و آمد به درون قلعه استفاده می‌کردند‌. یک حوض زیبا هم در داخل قلعه وجود دارد که جلوه بسیار شگفت‌انگیزی را به این قلعه بخشیده است. هنگامی که باران می‌بارد، این حوض از آب باران تغذیه شده و پر می‌شود.

نحوه قرارگیری قلعه الموت

صخره‌ای که قلعه الموت بر روی آن واقع شده است، ارتفاعی حدود ۲۱۶۳ متر دارد. قلعه الموت در ناحیه شمالی روستای گازرخان و در منطقه‌ای به نام منطقه الموت که در شهر قزوین بوده، واقع شده است. برای اینکه بتوانید از این قلعه بازدید کنید باید از یک مسیر منحنی و پیچ‌دار عبور کنید. علاوه بر این حدود یک ساعت پیاده‌روی لازم است تا به درب ورودی قلعه برسید.

بهترین زمان برای بازدید از این قلعه فصل بهار است. زیرا در فصل بهار اطراف قلعه را فضای سرسبز و خرمی احاطه کرده و شما یک فضای غیر قابل توصیفی را در مقابل چشمانتان خواهید دید. عبور از پله‌هایی که برای رسیدن شما به قلعه ساخته شده‌اند، ممکن است کمی دشوار باشد اما شما را بعد از ۴۵ دقیقه به مقصدتان می‌رساند.

رازهای قلعه الموت

اگر به قلعه الموت بروید می‌بینید که این قلعه از چهار جهت به دره ختم می‌شود. یعنی هیچ راه ورودی به قلعه وجود ندارد؛ به جز ضلع شمالی شرقی قلعه که شما در واقع از این قسمت وارد قلعه می‌شوید. هدف ساخت این قلعه جلوگیری از ورود دشمن به آن بوده و به همین دلیل قلعه اینگونه ساخته شده است تا حالت دفاعی و امنیتی داشته باشد.

رازهای قلعه الموت

 قلعه الموت همانطور که از نامش پیداست دارای دو بخش آل و موت بوده که آل به معنای عقاب و موت به معنای یادگیری است. در واقع رویدادگویی‌های موجود نشان می‌دهند که یک عقاب سبب شده تا پادشاه دیلمی از جایگاه و محل این قلعه با خبر شود و در آنجا این قلعه را احداث کند. در آن زمان قلعه الموت را آشیانه عقاب نیز می‌نامیدند.

دیدنی‌های اطراف قلعه الموت

در اطراف قلعه الموت دیدنی‌های بسیار زیادی وجود دارد که می‌توانید از آنها بازدید کنید. یکی از جاذبه‌های بسیار زیبا و دیدنی که در اطراف دژ الموت واقع شده، دریاچه آوان است. دریاچه آوان گونه‌های گیاهی و جانوری بسیاری دارد که از دیدن آنها سیر نخواهید شد. گونه‌های گیاهی از جمله درخت بید، درخت چنار، درخت فندق، گون، کنگر و شیرین بیان و گونه‌های جانوری مانند پلنگ، بزکوهی، سیاه گوش، عقاب، سبزقبا، فاخته و… را می‌توانید در اطراف این رود ببیند.

این جاذبه دلنشین در ۷۵ کیلومتری قزوین واقع شده که به قلعه الموت بسیار نزدیک است و شما از داخل قلعه هم آن را می‌توانید مشاهده کنید. البته ناگفته نماند که روستای آوان هم مناطق زیبایی را برای دیدن کردن دارد که شما می‌توانید از این روستا هم بازدید کنید. امامزاده سپهسالار از دیگر اماکنی است که اکثر گردشگران پس از بازدید از قلعه الموت به آن می‌روند. این امامزاده در چهار کیلومتری قلعه الموت واقع شده است.

دیدنی‌های اطراف قلعه الموت

امکانات دژ الموت

در قلعه الموت امکاناتی وجود دارد تا شما سفری بدون دغدغه داشته باشید. این قلعه دارای امکاناتی از جمله سرویس بهداشتی، بوفه خرید اغذیه، دکان‌های فروش صنایع دستی و محصولات بومی، پارکینگ و… است. شما همچنین می‌توانید سوغاتی مورد نظر خود را از دکان‌های فروش صنایع دستی خرید کنید. زیرا سوغاتی دژ الموت صنایع دستی محلی و محصولات بومی است.

بهترین زمان سفر به قلعه الموت ‌

از آنجایی که قلعه زیبای الموت در یک منطقه کوهستانی واقع شده است؛ لذا شما هر فصلی را نمی‌توانید برای بازدید از این قلعه انتخاب کنید. زیرا با توجه به موقعیتی که دارد، یکی از سردسیرترین مناطق کشور به شمار می‌رود. شما برای بازدید از قلعه باید بین فصل بهار و اواخر فصل تابستان یکی از گزینه‌ها را انتخاب کنید‌. در این بازه زمانی آب و هوای الموت بسیار خوب و نسبتاً معتدل است و شما می‌توانید از سفر خود لذت کافی را ببرید.

 قلعه الموت

 علاوه بر این موضوع به نکته دیگری هم باید توجه داشته باشید. آن هم این است که در فصول نام برده شده، اطراف قلعه را فضای سرسبزی پوشانده است. این منطقه آنقدر سردسیر است که اگر در تابستان به قلعه سفر کنید خواهید دید که الموت شب‌های خنکی دارد. اگر قصد سفر به این مکان را دارید باید تجهیزات لازم را با خود به همراه داشته باشید. مثلا از برداشتن لباس‌های گرم غافل نشوید.

برای پیمودن راه پر پیچ و خم قلعه الموت شما باید کفش‌های مناسبی را با خود به همراه داشته باشید. همچنین تجهیزات دیگری از جمله عینک آفتابی، کلاه، آب آشامیدنی و ضد آفتاب نیز با خود بردارید. زیرا اگرچه این منطقه سردسیر است؛ اما آفتاب آن می‌تواند به پوست شما صدمه بزند. به دلیل موقعیت مکانی قلعه، ممکن است هر لحظه باران ببارد پس بردن چتر را فراموش نکنید.

نقشه و مسیر دسترسی به قلعه الموت

آدرس قلعه الموت: استان قزوین، معلم کلایه، شمال شرق روستای گازرخان

سخن پایانی

در سراسر کشور زیبای ایران اماکن تاریخی بسیاری وجود دارد. یکی از این اماکن تاریخی که حتما باید در طول زندگی خود حداقل یک بار از آن بازدید کنید، دژ الموت است. قلعه الموت که محل استقرار حسن صباح و یارانش بوده است، با معماری شگفت‌انگیز و موقعیت جغرافیایی که دارد، نظر هر انسانی را به خود جلب می‌کند‌.

مقالات بیشتری بخوانید

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا