روستای کندوان
روستای کندوان
در این مقاله از مجله گردشگری دوباره سفر به روستای کندوان خواهیم پرداخت،پس در ادامه با ما همراه باشید
روستای کندوان، روستایی سنگی در استان آذربایجان شرقی است که در ۱۸ کیلومتری شهر اسکو قرار دارد و دارای آب و هوای سردی است که در ان ۱۸۰ روز از سال در شرایط یخبندان میگذرد. کوهستانی بودن منطقه سبب ایجاد جویبارهایی در سطح مناطق شیبدار بهسمت دره شده است که سرشاخههای اولیه رودخانه را تشکیل میدهند. وجود مراتع سرسبز در اطراف این روستا زیبایی بی نظیری دارد که عشایر زیادی را به آن جا فرا میخواند. تمام قسمت شرقی دره را درختان بید كوهستانی، گردو، نارون و بادام پر کرده است.
روستای تاریخی و باستانی کندوان دارای پیشینه تاریخی هفت هزار ساله می باشد و به دلیل معماری ویژه ی صخره مانند آن معروف است. روستای کندوان در دامنههای کوههای آتشفشانی سهند و در کنار رودخانه کندوان قرار گرفته است و در شکلگیری آن نیز این کوه نقش بسیار زیادی داشته است که در نتیجه فعل و انفعالات آتشفشانی کوههای سهند به وجود امده است. در طی بیش از هزاران سال تودهها و گدازههای مذاب آتشفشانی، به وسیله طوفان و باد، برف و باران شکل گرفته و به فرم کران شکل گرفته است.
برخی محققان و مورخان نظر بر این دارند که ساکنان اولیه کندوان اهالی حیلهور بودهاند و برای نجات و محفوظ ماندن جان خود از شر حمله نابودکننده مغولان به ایران به این مکان آمدهاند و در ان پناه گرفته اند. وجود تعدادی سفالینههای موجود در این روستا نیز نشان دهنده این است که زندگی قبل از زمان ایلخانیان نیز هم در این مکان جریان داشته است.گفته میشود که خانههای صخرهای این روستا نیز قدمتی هفتصد ساله دارند.
نام گذاری روستا
بهدلیل قرار گرفتن روستا در مسیر طلوع زیبای خورشید، گون دوقان (محل طلوع خورشید) نامگذاری شده است. این اثر بهعنوان یکی از آثار ملی ایران در تاریخ پانزدهم اردیبهشت ماه سال یک هزارو سیصدو هفتادو شش شمسی با شمارهٔ ۱۸۵۷ به ثبت رسیدهاست. از انجا که خانه ها در این منطقه به صورت سنگی ساخته شده است و معماری بومی روستا، معماری صخرهای است در زمان های گذشته نام این مکان تاریخی کندجان بود [ محلی برای حفظ جان ] که هنوز هم نیز در شناسنامه متولدین این روستا از کلمه کندجانی نام برده شده است.
نام این روستا به دلیل ویژگی خاص معماری صخرهای و بافت به خصوص آن در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیدهاست. در جهان فقط سه روستای صخرهای وجود دارد که کندوان یکی از این سه روستا است که عضو آثار ملی کشور می باشد. روستایی بسیار جذاب و بینظیر که خانه ها در آن در دل صخرههای کله قندی قرار گرفته است. معماری روستای صخره ای کندوان و جاری بودن زندگی مردم در حال حاضر در این روستا، آن هم در قالب بافت قدیمی آن یک استثناء در جهان به حساب شمرده می شود. زیرا که دیگر در کاپادوکیه ترکیه و داکوتا آمریکا (هر دو روستا با معماری صخرهای ) کسی در انجا زندگی نمیکند.
وجود ۱۱۷ خانواده و منزل مسکونی درون تودههای مخروطی و هرمی شکل در روستای کندوان هویت باستانی و تاریخی آن را به نمایش گذاشته است. میتوان اظهارکرد که نام کندوان به خاطر خانههای کندویی شکلی است که در دل این صخرههای مخروطی قرار گرفتهاند. در دل این خانهها تنور، اتاقها، صندوق خانه، آشپزخانه و…جای گرفته و دارای دیوارهایی با قطر حدود ۲ تا۳ متر می باشد.