استان خراسان حنوبیایرانگردیقائن

مسجد جامع قائن

مسجد جامع قائن

مسجد جامع قائن دارای دو محراب و دو قبله است و همچنین معماری شگفت انگیزی دارد که باعث جذب گردشگران بسیاری شده است. این مسجد در استان خراسان جنوبی و در شهرستان قائن قرار گرفته است.در ادامه همراه وب سایت گردشگری  دوباره سفر باشید  تا با  این مسجد بیشتر آشنا شوید.

مسجد جامع

معرفی شهر قائن

همانطور که در بالاتر عنوان کردیم قائن از شهرستان های استان خراسان جنوبی می باشد. تپه های باستانی بسیاری در اطراف این شهرستان وجود دارد که با توجه به کاوش های انجام شده روی آن ها، مشخص شده است که ان سرزمین دارای قدمت بالایی است.

طبق اسناد تاریخی قائن توسط کی لهراسب که پدر گشتاسب از حاکمان بلخی در دوران زرتشت ساخته شده است. باستان شناسان و محققان چیزی در حدود 170 اثر تاریخی و ارزشمند در این شهرستان کشف کرده اند. آثاری مانند تپه های باستانی، خانه ها و مساجد قدیمی، آرامگاه ها ،قلعه های تاریخی،‌غار های زیبا و قدیمی،‌ دژهای زیرزمینی که باعث شده است این شهرستان به یکی از مقاصد گردشگری تبدیل شود.

مسجد جامع

معرفی مسجد جامع قائن

یکی از بناهای بسیار قدیمی شهرستان قاین همین مسجد جامع قائن است که معماری چشم نوازی دارد و دارای دو قبله و دو محراب می باشد.

بعضی ها عقید دارند که در ابتدا این مسجد یک آتشکده بود متعلق به ساسانیان که بعد ها به مسجد تبدیل شده است.زلزله باعث تخریب مسجد شد  و صدمه زیادی زد است و کتیبه موجود در حیاط مسجد این قضیه ثابت می کند،

کتیبه در ایوان به نوشته زیر است:

این بنا به فرمان جمشید قارن از خاندان معروف قارن که در دوره‌ امیر تیمور جهانگشا حاکم قاین و مدتی حاکم ساری و دامغان بود، تعمیر و مرمت شد.

مسجد جامع

مساحت کل مسجد 2470 متر مربع است و دو منار داشته که با گذشت زمان یکی از آن تخریب شده است.این مسجد شاهکار است به طوری که می توان آن را با مسجد گوهر شاد مقایسه کرد.

مسجد جامع

درباره دو قبله بودن مسجد نیز دو نظریه وجود دارد:
  1. اختلاف بین شیعه و تسنن بر سر قبله و…
  2. قبله و محراب دوم یک نیایشگاه بوده است.

مسجد جامع

در این مسجد منبر چوبی وجود دارد که قدمت آن به  سال 1082 برمیگردد. از چوب چنار ساخته شده است.کتیبه که در محراب است به این شرح است:

«عمل استاد مقیم بن استاد محمد ولی بن استاد حسن علی کاخکی فی شهور سنه اثنان و ثماتون بعد الاف»

مسجد جامع

در بین صحن مسجد تا قنات جعفر آباد یک پایاب ساخته شد است که در زمان حکومت شاه سلیمان صفوی ساخته شده است.

پایاب 20 پله در عمق 5 متر از سطح زمین ساخته شد همچنین کتیبه دیگر نیز در کنار پایاب است،که به مردم درباره گرفتن وضو میگوید.

یک ساعت آفتاب در مسجد وجود دارد در صحن قرار گرفته که ظهر شرعی نشان دهد و توسط استاد توحیدی  ساخته شده است،این ساعت از جنس چوب است،برای تعیین جهت ظهر شرعی به کار می رود.

دو درب در مسجد وجود دارد یکی به شرق و بازار قدیم و دیگر در شمال به بازار فعلی باز می شود.

مسجد جامع

 کاوش در 1354 انجام شد که سه پایه ستون سنگی از جنس لاشه و ملات ساروج در یک متر پیدا شد،ستونی چهار قلو در شبستان است که مربوط به دوره سلجوقیان است.
در مسجد نیز سه تنور پیدا شد است، که باستان شناسان به این فکر وادار میکند ، که در این مکان استفاده مسکونی نیز می شده است.

سفال های از دوره سلجوقی نیز کشف شد،در حیاط  مسجد خاکبرداری به  عمق 8 متر انجام شد که قطعه از آجر از زمان  سلجوقیان پیدا شد که نقش نگار های از گل و گیاه   و نقوش دیگر  دیده می شود که بر اثر زمین لرز به زیر زمین  رفته است.

در قدیم ار قلعه کوه تا دژ مرکزی شهر و مسجد تونلی زیر زمین بود است که مردم از ان استفاده می کردند.

مسجد جامع

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا