جزیره ابوموسی ؛ زیباترین جزیره در خلیج فارس
از معروفترین جزایر سهگانه ایران در خلیجفارس میتوان جزیره ابوموسی را نام برد که در استان هرمزگان واقع شده است. جزیره ابوموسی جنوبیترین جزیره کشور است و ساکنین زیادی دارد. زندگی در جزیره ابوموسی هدف بسیاری از افراد و گردشگرانی است که بنا به دلایل مختلف تمایل دارند به این جزیره نقلمکان کنند. تنوع آبوهوایی جزیره ابوموسی پایین بوده و اغلب مواقع دارای آبوهوای بسیار گرم و شرجی است. اگر به هوای گرم عادت دارید یا تحمل گرما برایتان سخت نیست میتوانید به زندگی در این جزیره فکر کنید. در ادامه برای آشنایی بیشتر با این جزیره زیبا با مجله گردشگری دوباره سفر همراه باشید.
زندگی در جزیره ابوموسی
جزیره ابوموسی از مناطق بسیار زیبا و دیدنی کشور محسوب میشود که دارای مکانهای توریستی فراوانی است. همچنین این جزیره دارای دریا و سواحل بسیار زیبایی بوده که زندگی را برای ساکنین خود بسیار لذتبخش میکند. استانداری هرمزگان به تازگی در سال 1402 اعلام کرده افراد در صورت سکونت و زندگی در جزیره ابوموسی میتوانند صاحب زمین رایگان شوند. پیش از این معاون وزیر راه و شهرسازی اعلام کرده است به متقاضیانی که در این جزیره زندگی میکنند، زمین رایگان به وسعت 300 متر اعطا میشود.
اکثریت ساکنین این جزیره ایرانی هستند و اقلیت را شهروندان اماراتی تشکیل میدهند. طرح اعطای زمین رایگان و زندگی در جزیره ابوموسی تنها مختص ایرانیان است. زمینهای ارائه شده دارای کیفیت بالایی هستند و در اختیار سازمان نهضت ملی مسکن قرار دارند. شرایط زندگی در سالهای آینده در این جزیره با پیشرفت قابل توجهی همراه خواهد بود و گزینه مناسبی برای زندگی و سرمایهگذاری به شمار میرود. زندگی در جزیره ابوموسی مزایای فراوانی دارد که از جمله آنها میتوان موارد زیر را نام برد:
- دارای مکانهای گردشگری و جاهای دیدنی فراوانی است.
- بهصورت هوایی و دریایی میتوان به آن دسترسی پیدا کرد.
- از طبیعت بکر، آبهای شفاف و زلال و سواحل بسیار زیبا بهرهمند است.
- مکان مناسبی برای غواصی و دریانوردی به شمار میرود.
جمعیت جزیره ابوموسی
وسعت جزیره ابوموسی به 25 کیلومتر مربع میرسد. طبق آخرین سرشماری یعنی در سال 1395 جمعیت جزیره ابوموسی 4213 نفر اعلام شده و جزیره متشکل از 857 خانوار است. از این تعداد 1425 نفر زن و 2788 نفر مرد هستند. البته جمعیت در حال حاضر افزایش یافته که در سرشماری بعدی یعنی سال 1405 بهصورت رسمی اعلام خواهد شد. بیشترین جمعیت را ایرانیان و پس از آن شهروندان اماراتی تشکیل میدهند. در سال 2013 حدود 300 نفر اماراتی در جزیره ابوموسی زندگی میکردند که این آمار از سوی مقامات شارجه اعلام شد.
ناگفته نماند که مالکیت جزیره ابوموسی در اختیار کشور ایران است و اغلب ساکنین آن ایرانی هستند. ایرانیان در شمال جزیره و اماراتیها در جنوب جزیره سکونت دارند. در جزیره ابوموسی شهرکهایی مانند شهرک مروارید، صیادان و فرمانداری احداث شده که متعلق به ایرانیان است. جزیره دیگری به نام شهرک ابوموسی نیز وجود دارد که شهروندان اماراتی در آن زندگی میکنند. علاوه بر ایران، کشور امارات نیز به دنبال افزایش جمعیت خود در این جزیره است. نکته جالب اینکه شهروندان ایرانی و شهروندان اماراتی حق ورود و تردد به شهرکهای یکدیگر را به جز موارد اضطراری ندارند.
مذهب مردم ابوموسی
اغلب ساکنین جزیره ابوموسی ایرانی هستند و مذهب آنها تشیع است. همچنین اهالی جزیره در این مکان به برگزاری مراسمهای مذهبی شیعیان پرداخته میشود که بسیار هم پرشور هستند. مراسمهایی مانند محرم، صفر، ایام فاطمیه و اعیاد ملی و مذهبی شیعه از مهمترین آداب و رسوم این جزیره به شمار میروند. در واقع مذهب مردم جزیره ابوموسی با مردم دیگر شهرهای ایران تفاوتی ندارد.
ناگفته نماند که از سال 1400 در این جزیره نماز جمعه توسط امام جمعه شیعیان برگزار میشود. از مکانهای مذهبی آن میتوان مسجد جامع ابوموسی را نام برد که بسیاری از مراسمها در آنجا برگزار میشود. بخش دیگری از جمعیت جزیره ابوموسی را مردم امارات تشکیل میدهند که مذهب آنها اهل سنت است. با این وجود مذهب غالب جزیره ابوموسی شیعه شناخته میشود.
شهروندان اماراتی ابوموسی
جزیره ابوموسی ساکنین ایرانی و اماراتی را در خود جای داده که طبق آمار و تحقیقات جمعیت ایرانیان سه برابر شهروندان اماراتی است. منطقه امارات نشین جزیره ابوموسی دارای مدیریت ایرانی است و تعداد این شهروندان را در فهرست خود ثبت کرده و شهروندان اماراتی میتوانند بدون داشتن گذرنامه وارد جزیره شوند.
بسیاری از این شهروندان ادعا دارند که جزیره متعلق به کشور امارات است و منکر توافق ایران و دولت بریتانیا میشوند که طبق آن جزیره ابوموسی در مالکیت کشور ایران قرار دارد. حاکم شارجه برای رفاه حال شهروندان اماراتی خود در این جزیره سالها پیش یک فروند کشتی مسافربری در اختیار این ساکنین قرار داد. به این صورت شهروندان اماراتی میتوانند تنها در 1 ساعت و نیم به کشور خود سفر کنند.
فاصله جزیره ابوموسی تا دبی
دبی یکی از شهرهای فوق پیشرفته و مدرن است که توجه گردشگران زیادی را به خود جلب میکند. برای سفر به دبی راههای زیادی وجود دارد که بسته به موقعیت جغرافیایی مسافران دارد. ساکنین جزایر خلیج فارس میتوانند از طریق جزیره ابوموسی به این شهر سفر کنند. جزیره ابوموسی تا شهر دبی 2326 کیلومتر فاصله دارد که معادل 1445.31 مایل است. به این صورت حدود 1 روز و 2 ساعت یا 26 ساعت زمان نیاز است تا از جزیره به دبی بروید.
جزیره ابوموسی یکی از راههای مناسب برای رفتن به دبی است. برای رفتن به دبی میتوانید راه دریایی را انتخاب کنید که 35 مایل دریایی مسیر را باید طی کنید. مسیر دریایی از هوایی بسیار سریعتر بوده و اغلب مسافران از این طریق به دبی سفر میکنند. تورهای گردشگری متعددی برای سفر به دبی وجود دارد که میتوانید با انتخاب هر یک از خدمات آنها بهرهمند شوید. افرادی که قصد دارند از جزیره ابوموسی به دبی سفر کنند باید ابتدا وارد بندرعباس شوند و با طی کردن 5 ساعت مسیر دریایی خود را به جزیره برسانند.
نحوه سفر به جزیره ابوموسی
جزیره ابوموسی یکی از جذابترین مقاصد گردشگری است که مکانهای توریستی و طبیعی فراوانی دارد. بسیاری تمایل دارند برای دیدن از جاذبههای گردشگری وارد این جزیره شوند و با نحوه سفر به آن آشنایی ندارند. جالب است بدانید که سالهای گذشته به دلیل موقعیت استراتژیک منطقه و حمله دشمنان امکان ورود گردشگران به جزیره ابوموسی مقدور نبود؛ ولی در حال حاضر مسافران میتوانند وارد جزیره شوند و از اقامت و گردشگری خود لذت ببرند.
سفر به جزیره ابوموسی شرایط خاص خود را دارد و مانند دیگر شهرها نمیتوان به راحتی وارد آن شد. در ابتدا نیاز است مسافران و گردشگران وارد سایت iranvandi شوند و ثبتنام کنند. این سایت متعلق به سامانه جامع خدمات الکترونیک جزیره ابوموسی است. مدت زیادی از راهاندازی این سایت نمیگذرد و تنها از این راه میتوانید ثبتنام خود را انجام دهید و در دام تبلیغات دروغین تورهای گردشگری نیفتید. پس از ثبتنام حدود یک هفته زمان میبرد تا نوبت سفر متقاضیان اعلام گردد. مسافرت بهصورت خانوادگی امکانپذیر است و میتوانید همراه با خانواده به این جزیره زیبا بروید.
خوشبختانه جزیره ابوموسی در حال توسعه گردشگری و مسکونی سازی است و در آینده نه چندان دور شرایط خوبی را برای اقامت مسافران ارائه خواهد کرد. تورهای گردشگری خانواده محور برای تماشای زیباییهای جزیره به وجود آمدهاند که بهصرفه هستند. با اعلام زمان سفر خود باید وارد مرکز استان هرمزگان یعنی بندرعباس شوید و با کشتی به جزیره سفر کنید. مسافت کشتی از بندرعباس تا جزیره تنها 22 کیلومتر است. تقریباً 5 ساعت طول میکشد تا به جزیره برسید که در این فاصله میتوانید از زیباییهای دیگر جزایر خلیج فارس لذت ببرید.
اقامت در جزیره ابوموسی
تا سالهای طولانی امکان ورود گردشگران به جزیره ابوموسی وجود نداشت. اکنون درهای این جزیره به روی گردشگران و مسافران باز شده و میتوانند برای گذراندن اوقات خوش وارد این جزیره شوند و از زیباییهای آن بهرهمند شوند. شرایط اقامت در جزیره ابوموسی بسیار محدود بوده و برخلاف سایر شهرهای کشور از وجود هتلها و مسافرخانههای متعدد در این جزیره خبری نیست. امکانات اقامتی و پذیرایی از گردشگران در این جزیره بسیار اندک بوده و نباید انتظار زیادی داشت.
از آنجایی که گردشگران علاقه زیادی برای سفر به این جزیره طی ماههای گذشته از خود نشان دادند به ایجاد اقامتگاههای بومگردی پرداخته شده است. در مدت سفر خود به این جزیره میتوانید در یکی از 5 اقامتگاه بومگردی اقامت کنید و از خدمات آنها بهرهمند شوید. علاوه بر آن مردم خونگرم جزیره ابوموسی خانههای خود را در اختیار مسافران قرار میدهند. در زمانهای خاص مانند عید نوروز از ظرفیت مدارس برای سکونت مسافران استفاده میشود.
در جزیره ابوموسی تنها یک مهمانسرا وجود دارد که میتوانید در آنجا اقامت کنید. جهت رفاه حال گردشگران و مسافران عزیز در حال حاضر هتلهایی در دست احداث و تکمیل هستند که در آینده میتوانید از محل اقامت مناسب با انواع امکانات رفاهی و تفریحی برخوردار شوید. کمپینگهای اقامتی نیز با نظارت فرمانداری جزیره ابوموسی برپا شدهاند که محل مناسبی برای اقامت به شمار میروند. در زمان اقامت خود در این جزیره میتوانید از انواع تفریحات مانند غواصی، دریانوردی، صخرهنوردی، قایقسواری، اسکی، پارک، باغوحش، شهربازی و… استفاده کنید.
جاهای دیدنی جزیره ابوموسی
جزیره ابوموسی یکی از زیباترین جزیرههای خلیج فارس است که دورترین فاصله را نسبت به دیگر جزایر دارد. جزیره ابوموسی تا بندرعباس مرکز استان هرمزگان 22 کیلومتر و تا بندر لنگه 75 کیلومتر فاصله دارد. جاذبههای گردشگری و طبیعی بسیار زیبایی در جزیره ابوموسی به چشم میخورند که آن را به یکی از بهترین مقاصد برای گردشگری تبدیل کرده است. از جاذبهها و جاهای دیدنی جزیره ابوموسی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
منطقه حفاظت شده فارور
این منطقه پناهگاه مرغان دریایی خلیج فارس است و منابع محدودی دارد. جزیره فارور دارای چشماندازهای آبی بسیار خیرهکنندهای است که در فصلهای مختلف سال مناظر منحصربهفرد خود را به رخ گردشگران میکشد. این جزیره در مسیر پرندگان مهاجر قرار دارد. از مهمترین پرندگان ساکن این منطقه میتوان پرستوی دریایی و عقاب ماهیگیر را نام برد.
سایر پرندگان ساکن این منطقه شامل دلیجه، جبیر، پری شاهرخ، بلبل خرما، چاخلق، چک چک، غراب گردن قهوه ای، سنگ چشم، سر زیتونی و زرده پر هستند. این جزیره غیرمسکونی بوده و پوشش گیاهی خاصی ندارد و مقدار اندکی از پوشش گیاهی که وجود دارد تنها برای چرای دام به مصرف میرسد. جزیره فاررو دارای رطوبت بالایی بوده و آب و هوای گرمسیری دارد. همچنین دارای صخرههای متعددی بوده که حاصل یک توده آتشفشانی و رسوبی است.
مسجد جامع جزیره ابوموسی
این مسجد که نام اصلی آن مسجد امام حسن مجتبی (ع) است از پایگاههای مذهبی و اجتماعی جزیره محسوب میشود. این مسجد دارای معماری بسیار زیبا و منحصربهفردی است و بهعنوان زیباترین بنای جزیره شناخته میشود. همچنین مسجد دارای گنبد فیروزهای و گلدستههای بلندی بوده که زمان زیادی از ساخت آن نگذشته است. مساحت مسجد جامع ابوموسی بیش از 11000 متر مربع بوده و 900 متر مربع به زیربنای آن اختصاص داده شده است.
ساحل جزیره ابوموسی
از دیدنیترین مناطق جزیره ابوموسی سواحل بسیار زیبای آن را میتوان نام برد که به رنگ سفید و آبی دیده میشود. ساحل جزیره دارای آرامش وصفنشدنی است و برای استراحت گزینه مناسبی به شمار میرود. آبهای جزیره به حدی شفاف است که به راحتی میتوانید گونههای جانوری و گیاهان دریایی را در آن مشاهده کنید. مرجانهای زیبا و ماهیهای آکواریومی به وضوح قابل مشاهده هستند و زیباییهای ساحل را دو چندان کردهاند.
مراکز خرید جزیره ابوموسی
جزیره ابوموسی با توجه به وسعت و جمعیت خود از مراکز خرید متعددی برخوردار بوده که تعداد آنها بسیار اندک است. با این حال این مراکز به عرضه تمام اقلام موردنیاز میپردازند و مردم جزیره برای تهیه محصولات خود نیازی ندارند به شهرهای دیگر سفر کنند. گردشگران و مسافران عزیز نیز میتوانند هر چه نیاز دارند را از این مراکز تهیه کنند. از مهمترین مراکز خرید جزیره ابوموسی میتوان موارد زیر را نام برد:
بازار صیادان
این بازار سنتی در نزدیکی پایگاه مرکز امداد و نجات، کتابخانه شهدای خلیج فارس و جنب حسینیه قمر بنیهاشم قرار دارد. همچنین بهعنوان مهمترین مرکز تجاری جزیره شناخته میشود.
فروشگاه ستاره خلیج فارس
این فروشگاه به عرضه انواع فرشهای نفیس و باکیفیت میپردازد.
فروشگاه اتما
در نزدیکی بازار صیادان قرار دارد که آدرس دقیق آن جنب کتابخانه شهدای خلیج فارس و کلانتری ابوموسی است. در این مراکز به فروش انواع صنایع دستی بسیار زیبا که توسط زنان جزیره ساخته شدهاند پرداخته میشود. همچنین انواع محصولات ملوانی برای ماهیگیری و غواصی با قیمت مناسب در مراکز خرید موجود هستند. جزیره دارای وسعت کم بوده که میتوانید به راحتی از تمام مراکز خرید آن در یک یا دو روز دیدن کنید. همچنین امکان خرید آنلاین از این مراکز مانند فروشگاه اتما وجود دارد.
ثبتنام زمین در ابوموسی
برای ثبتنام زمین در ابوموسی باید به سایت saman.mrud.ir مراجعه کنید و دستورالعملهای لازم را انجام دهید. در این سایت نیاز به بارگذاری مدارکی مانند تصویر کارت ملی و شناسنامه متقاضی و افراد تحت سرپرست است. امکان ثبتنام زمین در ابوموسی با شرایط خاصی همراه است که متقاضیان باید واجد آن باشند. این شرایط که در سایت مندرج شدهاند عبارتاند از:
- متقاضی باید سرپرست خانوار یا متأهل باشد. نخبگانی که دارای 20 سال سن هستند با معرفی بنیاد ملی نخبگان و معلولین حرکتی میتوانند در صورت عدم تأهل در طرح ثبتنام زمین شرکت کنند.
- زنانی که سرپرستی خانواده را به عهده دارند باید حداقل 35 سال سن داشته باشند.
- زنان متأهل باید تعهدنامه محضری جهت رضایت همسر را ارائه دهند.
- متقاضیان برای دریافت تسهیلات بانکی نباید تسهیلات معوقه، بدهی مالیاتی یا چک برگشتی داشته باشند.
- بر اساس هزینه تمام شده طرح ساخت مسکن باید توانایی مالی خود را جهت تأمین هزینههای ساخت مسکن اثبات کنید.
- نیاز است متقاضیان 5 سال سابقه سکونت در جزیره را داشته باشند.
برای دریافت موارد کاملتر و استثنایی میتوانید به سامانه ثمن مراجعه کنید و اطلاعات لازم را کسب کنید. از دیگر شرایط لازم برای ثبتنام زمین در ابوموسی ارائه مدارک تقاضا شده است که عبارتاند از:
- تصویر کارت ملی و شناسنامه متقاضی
- تصویر کارت ملی و شناسنامه افراد تحت سرپرست متقاضی
- تصویر گواهی سرپرستی در صورت لزوم
- تصویر مدارک سند مالکیت برای مالکان زمین
- تصویر مدارک مرتبط با سابقه سکونت در ابوموسی در 5 سال اخیر
مدارک مرتبط با سابقه سکونت اعم از مدارک محل تولد متقاضی، فرزندان و همسر، گواهی تحصیل فرزندان، جواز کسب شاغلین در صورت وجود، گواهی اشتغال به کار از ادارات دولتی توسط متقاضی یا همسر، سابقه پرداخت بیمه متقاضی یا همسر و… هستند. مدارک را باید در سامانه بارگذاری کنید تا مورد بررسی واقع شوند.
خرید زمین در جزیره ابوموسی
برای خرید زمین در جزیره ابوموسی باید بهصورت الکترونیکی اقدام کنید. به این منظور وارد سایت ثبتنام مسکن حمایتی به آدرس saman.mrud.ir شوید و مراحل لازم را طی کنید. این مراحل عبارتاند از:
- پس از ورود به سایت بر روی گزینه درخواست مسکن کلیک کنید.
- با دو گزینه ورود به سامانه برای اشخاص حقیقی و حقوقی مواجه میشوید که باید یکی از آنها را انتخاب کنید.
- با انتخاب گزینه ورود به سامانه برای اشخاص حقیقی به پنجره ملی خدمات دولت هوشمند وارد میشوید. در این مرحله شماره همراه خود را جهت احراز هویت وارد کنید. در ادامه کد ارسالی به شماره همراه را وارد کنید.
- مجدد باید گزینه درخواست مسکن را انتخاب کنید و در ادامه گزینه ثبتنام نهضت ملی مسکن را انتخاب کنید.
- از طریق شهرهای مجاز استان هرمزگان، گزینه ابوموسی را انتخاب کرده و موافقت خود را با قوانین سایت اعلام کنید.
- در صورت عدم ثبتنام در سامانه ملی املاک و اسکان باید مراحل موردنیاز در این سامانه را انجام دهید تا بتوانید مراحل ثبتنام زمین را ادامه دهید.
- مدارکی که برای ثبتنام زمین در ابوموسی ذکر شد را بارگذاری کنید.
- در نهایت از طریق گزینه مشاهده وضعیت درخواستهای ثبت شده، ثبتنام خود را تکمیل کنید و منتظر شوید تا نتیجه اعلام گردد.
- پس از آن که نتیجه نهایی اعلام شد اصل مدارک خود را تهیه و به یکی از ادارات مسکن وزارت راه و شهرسازی یا اداره کل راه و شهرسازی تحویل دهید.
جمع بندی
جزیره ابوموسی یکی از زیباترین جزایر خلیج فارش به شمار می رود و همواره گردشگران زیادی برای سفر به این جزیره مشتاق هستند. در این مطلب سعی کردیم نکاتی را جهت آشنایی بیشتر با جزیره ابوموسی بیان کنیم تا برای سفر بهتر بتوانید تصمیم گیری کنید. در این صورت می توانید لحظات خوشی را در کنار خانواده تان به ارمغان بیاورید.
مقالات بیشتری بخوانید