تور

اجاره خودرو در دبی
استان گلستانایرانگردیگرگان

خلیج گرگان ؛ بزرگترین خلیج دریای خزر

گرگان دارای مکان‌های دیدنی فراوان است که سالانه گردشگران زیادی را از نزدیک‌ترین و دورترین نقاط کشور به خود جذب می‌کند. جنگل‌های هیرکانی، چشمه‌ها، آبشارهای خروشان و صدها جاذبه طبیعی دیگر در گرگان وجود دارد که آن را به بهشت ایران تبدیل کرده است. خلیج گرگان یکی از این جاذبه‌ها است که بازدید از آن خالی از لطف نیست.

خلیج گرگان از بزرگ‌ترین خلیج‌های واقع شده در جنوب شرقی دریای خزر است که طول آن به 70 متر می‌رسد. خلیج گرگان امروزه به عنوان یکی از برترین منابع خاویارهای سیاه کشور تبدیل شده و درحال حاضر به کشورهای زیادی صادر می‌شود. این خلیج در تالاب‌های کنوانسیون رامسر به ثبت رسیده که ارزش بالای زیست‌محیطی آن را نشان می‌دهد. در ادامه با مجله گردشگری دوباره سفر همراه باشید.

موقعیت خلیج گرگان

خلیج گرگان دارای وسعت 400 کیلومتر مربع است و یکی از بزرگ‌ترین خلیج‌های جهان محسوب می‌شود. برخلاف تصور دارای عمق بسیار کم بوده، به صورتی که با بالا آمدن آب دریا عمق آن حداکثر به 4 متر می‌رسد. آب خلیج تا ضلع جنوبی آشوراده بالا می‌آید. خلیج گرگان از زیستگاه‌های بسیار مهم سواحل خزر محسوب می‌شود که به دلیل ارتباط با رودهای مجاور و تالاب میان‌کاله، تبدیل به محل زندگی ماهیان استخوان‌دار، ماهیان غضروفی، آبزیان و پرندگان مهاجر شده است. آب خلیج در مقایسه با آب دریای خزر شورتر بوده که علت اصلی آن عمق کم خلیج و تبخیر آب است. این محدوده کاملاً تحت محافظت قرار گرفته دارد.

با این حال این خلیج همچنان به دلیل صید بی‌رویه، ورود فضولات دام و کشاورزی، بهره‌برداری بی‌رویه از منابع غذایی مورد تهدید قرار دارد. خلیج گرگان از نظر موقعیت جغرافیایی در حوزه بندر گز، بندر ترکمن، نوکنده و بهشهر قرار گرفته است. آب خلیج بسیار آرام است و به دلیل ورود گل و لای به این منطقه به حالت باتلاق درآمده است. بندر گز و بندر ترکمن از بندرهای مهم خلیج هستند که منظره خیره‌کننده‌ای دارند و به نوعی از جاذبه‌های استان گلستان محسوب می‌شوند. بندر ترکمن در ساحل شرقی و بندر گز در ساحل جنوبی خلیج قرار گرفته‌اند. خلیج گرگان از نظر اقتصادی اهمیت زیادی دارد چرا که بخش مهمی از خاویار موردنیاز کشور و دنیا را تأمین می‌کند.

خلیج گرگان

خشک شدن خلیج گرگان

خلیج گرگان از سال 1400 در معرض خشک شدن قرار دارد. طبق آمار و تحقیقات به دست آمده بیشتر از 100متر مربع خلیج خشک شده و مسئولین درصدد راهی برای جبران کم‌آبی آن هستند. افزایش گرما و تبخیر، بهره‌برداری بی‌رویه از منابع دریایی و کاهش بارندگی از مهم‌ترین دلایل خشک شدن خلیج به شمار می‌روند. باز کردن کانال‌های ارتباطی با دریای خزر می‌تواند تا حد زیادی این مشکل را برطرف کند. خلیج گرگان در دوران قاجار از آب فراوانی برخوردار بوده و از اصلی‌ترین راه‌های ارتباطی آبی ایران و اروپا محسوب می‌شد. خلیج گرگان مجموعه زیست‌محیطی بسیار ارزشمندی بوده که در توسعه گردشگری استان گلستان بسیار تأثیرگذار است. به طور کلی 25 رود از دامنه‌های شمالی البرز به خلیج گرگان سرازیر می‌شوند و مقدار آب ورودی آن بیشتر از آب خروجی است.

جاذبه‌های دیدنی خلیج گرگان

تالاب میان‌کاله

تالاب میان‌کاله به عنوان بارزترین جاذبه خلیج گرگان شناخته می‌شود. این تالاب دارای طبیعت وحشی است که در بهشهر مازندران قرار دارد. تالاب میان‌کاله زیستگاه مناسبی برای پرندگان سردسیری است که از نقاط مختلف کشور به این مکان مهاجرت می‌کنند. این محل همچنین زیستگاه جانوران دیگری مانند اردک، غاز، انواع قو، فلامینگو و قرقاول خزری است. در اطراف تالاب زمین پهناور و همواری وجود دارد که به عنوان محل استراحت و کمپ می‌توان از آن استفاده کرد. در نزدیکی تالاب هتل‌هایی وجود دارند که با ارائه خدمات مناسب از مهمانان و مسافرین عزیز پذیرایی می‌کنند.

تالاب میانکاله

جنگل هزارجریب

جنگل‌های هزارجریب با مساحت 6195 هکتار در استان مازندران و سمنان واقع شده‌اند که از دیگر دیدنی‌های خلیج گرگان هستند. انواع گونه‌های گیاهی و درختان مانند ممرز، انجیلی، راش، ولیک، بلوط، زرشک کوهی و… در آن دیده می‌شوند. همچنین جانوران مختلف مانند خرس، روباه، شوکا، پلنگ، خوک، گوزن و گربه وحشی در این جنگل‌ها زندگی می‌کنند. این جنگل دارای مناظر بسیار زیبا و خیره‌کننده است که از دل آن جاده‌ای گذر می‌کند و می‌توان با رانندگی آهسته در طول مسیر از شگفتی‌های آن لذت برد.

جزیره آشوراده

از دیگر دیدنی‌های این خلیج می‌توان به جزیره آشوراده اشاره کرد که دارای قدمت طولانی بوده و مساحت آن 800 هکتار است. آشوراده از ادغام سه جزیره به وجود آمده و ویژگی‌های زیست‌محیطی برجسته‌ای دارد. از زیبایی‌های این جزیره می‌توان به پرندگان مهاجری که در آن دیده می‌شوند اشاره کرد. گردشگران می‌توانند با قایق‌های تندرو به تفریح در این جزیره بپردازند. بهترین زمان بازدید از جزیره آشوراده بهار تا اوایل پاییز است.

جزیره آشوراده

دریاچه عباس‌آباد

این دریاچه از جذاب‌ترین دیدنی‌های اطراف خلیج گرگان محسوب می‌شود که دارای چشم‌انداز رؤیایی است. مساحت آن 10 هکتار است که به دلیل زیبایی منحصر فرد خود مکان مناسبی برای ثبت عکس به شمار می‌رود. باغ عباس‌آباد نیز در اطراف دریاچه واقع شده که در فهرست مکان‌های گردشگری یونسکو ثبت شده است. آب و هوای مطبوع و دل‌انگیز دریاچه عباس‌آباد در فصل بهار، بهترین زمان برای بازدید از آن به شمار می‌رود. این دریاچه در هنگام پاییز و زمستان بسیار سرد است و بازدید از آن در این روزها توصیه نمی‌شود.

دریاچه عباس آباد خلیج گرگان

غار باد لک‌لک

این غار از محبوب‌ترین مکان‌های گردشگری مازندران است که در خلیج گرگان قرار دارد. غار باد دارای حوضچه است که از طریق آن می‌توان به غار وارد شد و برای ورود باید از تجهیزات مناسب استفاده کرد. البته برای رفتن به درون غار باید از یک فرد حرفه‌ای کمک بگیرید و به هیچ وجه تنهایی وارد آن نشوید.

اقامتگاه‌های خلیج گرگان

گردشگران زیادی قصد دارند از این جاذبه طبیعی دیدن کنند. بسیاری از این افراد از نقاط دور کشور سفر کرده اند و به دنبال جای مناسبی برای اقامت و استراحت هستند. در ادامه نزدیک‌ترین هتل‌ها به خلیج را معرفی خواهیم کرد:

هتل شانلی گرگان: 40 کیلومتر با خلیج فاصله دارد که با خودرو 31 دقیقه طول می‌کشد.

هتل قصر بوتانیک گرگان: هتل قصر بوتانیک تا خلیج 36 کیلومتر فاصله دارد که 29 دقیقه با خودرو طول می‌کشد.

هتل آپارتمان گل نرگس گرگان: 53 کیلومتر با خلیج فاصله دارد و 41 با خودرو برای رسیدن به آن باید رانندگی کرد.

هتل شهاب ناهارخوران گرگان: 57 کیلومتر تا خلیج فاصله دارد و با خودرو 48 دقیقه طول می‌کشد.

علاوه بر آن در اطراف خلیج سوئیت‌هایی وجود دارد که توسط افراد بومی اجاره داده می‌شوند و می‌توانید با هزینه مناسب‌تر در آنها اقامت داشته باشید. در اطراف خلیج می‌توان جهت گردش و پیک‌نیک یک روزه چادر بر پا کرد و از طبیعت آن لذت برد. خلیج گرگان امکانات تفریحی و رفاهی ندارد و مسافرین برای بهره‌مندی از هر گونه امکانات باید به شهرهای اطراف آن مراجعه کنند. همچنین در صورت کمپ بهتر است وعده‌های غذایی و تجهیزاتی مانند لباس مناسب، آب معدنی، زیرانداز، کارت بانکی، کفش مناسب، دوربین عکاسی و… را تهیه کنید.

مسیر دسترسی به خلیج گرگان

خلیج گرگان در استان گلستان و شهرستان بندر گز واقع شده است. این خلیج در انتهای جنوب شرقی دریای خزر قرار گرفته که با وارد شدن به بندر گز می‌توان از آن دیدن کرد. همچنین این خلیج دارای جاده هموار بوده و دسترسی به آن بسیار آسان است. می‌توان با خودروی شخصی به آن سفر کرد و از جاذبه‌های دیدنی اطراف آن نهایت استفاده را برد. فاصله شهر گرگان تا خلیج 65 کیلومتر است که در صورت رانندگی می‌توان در 39 خود را به آنجا رساند. خلیج گرگان در بین استان‌های گلستان و مازندران واقع شده که راه‌های دسترسی به آن بسیار متعدد هستند.

بازدید از خلیج گرگان

خلیج گرگان از زیباترین جاذبه‌های طبیعی این شهر است که بازدیدکنندگان زیادی دارد. بازدید از این محل به صورت 24 ساعته و شبانه‌روزی است. برخلاف بسیاری از مکان‌های دیدنی، هزینه‌ای بابت بازدید گرفته نمی‌شود و به صورت رایگان می‌توانید از زیبایی‌های آن لذت ببرید. هیچ محدودیتی در زمان بازدید آن وجود ندارد و حتی می‌توان اطراف خلیج و در جای مناسب به برپا کردن چادر و کمپینگ پرداخت.

بهترین زمان برای سفر به گرگان و دیدن خلیج آن فصل بهار و پاییز است که هوا خنک و معتدل بوده و چشم‌اندازهای زیبایی ایجاد می‌شود. فصل تابستان هوای خلیج بسیار شرجی و گرم است و برای سفر توصیه نمی‌شود. البته می‌توان در شب‌های تابستان و با کاهش دمای هوا در کنار خلیج لحظات خوشی در کنار خانواده و دوستان سپری کرد. زمستان خلیج بسیار سرد بوده و بهتر است در صورت سفر در این فصل حتماً لباس گرم و تجهیزات مناسب تهیه کنید. علاوه بر ماشین شخصی می‌توان با وسایل نقلیه عمومی مانند تاکسی سرویس به خلیج رفت و از آن بازدید کرد.

خلیج زیبای گرگان

جمع بندی

خلیج گرگان محل زندگی آبزیان متنوع مانند ماهی سفید و کفال است که بازدیدکنندگان می‌توانند با حفظ پاکیزگی خلیج نقش مهمی در حفاظت از آنها داشته باشند. از این رو همواره توصیه می‌شود برای گردش در این منطقه حتماً کیسه‌های زباله همراه خود داشته باشید و به هیچ عنوان زباله‌ها را در خلیج نریزید. کثیف کردن آب خلیج تهدید بزرگی برای آبزیان به شمار می‌رود و زندگی آنها را به خطر می‌اندازد. این منطقه از زیستگاه‌های حفاظت شده است که هر یک از ما نقش مهمی در حفظ آن خواهیم داشت.

مقالات بیشتری بخوانید

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا